
19 Mayıs, bir başlangıcın tarihi…
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak attığı o ilk adım, umutsuzluğun içinde yakılan bir kıvılcımdı.
O adım, geleceğe yönelik kararlılığın ve birlikte yürümenin sembolüydü.
Bugün o yolculuğun izleri, gençliğin sesinde, adımlarında, hayallerinde sürüyor.
Düşünen, sorgulayan ve cesaretle ilerleyen her genç; o ilk adımı yeniden ve yeniden atıyor.
Atatürk’ün “Bütün ümidim gençliktedir” sözü, bugün de yolumuzu aydınlatan güçlü bir ifade ve bu söz; üniversite koridorlarında, araştırma laboratuvarlarında, sınıflarda, kampüs yollarında yaşamaya devam ediyor.
Okyanusların derinliklerinden Ay yüzeyine ulaşan projeleriyle ODTÜ’lü gençler, bu sözün en canlı karşılığıdır.
Bilimde, teknolojide, sanatta ve toplumda iz bırakan her ODTÜ’lü, bu yürüyüşe kendi adımıyla katkı sunuyor.
Yarını inşa edecek bu enerjiyi, bugünden gençlerimizin adımlarında, fikirlerinde ve hedeflerinde görüyoruz.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.
Ahmet Yozgatlıgil
Rektör
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Ankara Kampüsü, Yükseköğretim Kurulu tarafından ilk kez uygulamaya konulan “Spor Dostu Kampüs” projesi kapsamında ödül almaya hak kazandı. Genç nesillerin sağlıklı, aktif ve dengeli bir yaşam tarzı benimsemelerini teşvik etmeyi hedefleyen projeye ODTÜ kapsamlı bir başvuru yaptı.
2024 yılı faaliyetlerinin esas alındığı değerlendirme sürecinde, üniversitelerden spor altyapıları, etkinlik çeşitliliği, öğrenci katılım oranları, sertifikasyonlar, bütçe kullanımı ve ilgili personel yeterliliği gibi 45 farklı kriteri sağlamaları istendi. ODTÜ Ankara Kampüsü, bu kriterlerden 44’ünü karşılayarak güçlü bir başvuru sundu. Başvuruda karşılanamayan tek kriter, kampüste sağlıklı yaşam ve spor faaliyetlerine yönelik uluslararası sertifikalarla ilgiliydi. YÖK tarafından belirlenen bağımsız bir panel tarafından detaylı bir şekilde incelenerek yapılan puanlama sonucunda ODTÜ Ankara Kampüsü, “Spor Dostu Kampüs” unvanı ile ödüllendirildi.
Detaylar için: ODTÜ Haber

Müzeler, yalnızca geçmişin değerlerini korumak ve insanlığın toplumsal hafızasını yaşatmakla kalmaz; aynı zamanda toplumlar arası kültürel etkileşim, karşılıklı anlayış, zenginleşme ve iş birliğinin gelişimine de önemli katkılar sunar. Uluslararası Müzeler Günü, “Müzelerin kültürel alışverişin, kültürlerin zenginleşmesinin ve halklar arasında karşılıklı anlayış, iş birliği ve barışın gelişmesinde önemli bir araç olduğu”na dikkat çekmek amacıyla, Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından 1977 yılından bu yana her yıl 18 Mayıs'ta kutlanmaktadır.
Bu doğrultuda, 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü’yle başlayan ve UNESCO tarafından da desteklenen Uluslararası Müzeler Haftası süresince, kültürel mirasın korunmasına yönelik farkındalığı artırmak, müzelerin bu alandaki rollerini vurgulamak ve kamuoyunun müzelerin toplumsal gelişime katkıları konusundaki bilincini güçlendirmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
2025 yılı Uluslararası Müzeler Günü’nün teması, “Hızla Değişen Toplumlarda Müzelerin Geleceği” olarak belirlenmiştir. Sürekli dönüşümün yaşandığı günümüz dünyasında, müzeler değişimin ön saflarında yer almakta; küresel gelişmeler ve toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda şekillenen dinamik bir ortamda varlıklarını sürdürmektedir.
Bu tema, müzeleri temel bağlayıcı unsurlar, yenilikçi aktörler ve kültürel kimliğin koruyucuları olarak yeniden düşünmeye davet etmektedir. Aynı zamanda, müzelerin somut olmayan mirası nasıl koruyabileceği, genç kuşakların katılımını nasıl artırabileceği ve yeni teknolojik olanaklara nasıl uyum sağlayabileceği gibi konulara odaklanarak, hızlı değişim çağında müzeleri ve toplumu güçlendirmeye yönelik bir vizyon sunmaktadır.
Türkiye’nin ilk ve tek üniversite bünyesindeki arkeoloji müzesi olan ODTÜ Arkeoloji Müzesi’nde, bu yılın teması olan “Hızla Değişen Toplumlarda Müzeyi Yeniden Düşünmek” çerçevesinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecektir.
Detaylı etkinlik programına buradan ulaşabilirsiniz.

ODTÜ’nün gelenekselleşen aylık İngilizce ders serisi “Learn & Connect: 5:40 Lecture Series”in yedincisi 15 Mayıs Perşembe günü yine kendi saatinde, akşam 5.40’ta Kültür ve Kongre Merkezi (KKM) Kemal Kurdaş Salonu’nda düzenlendi.
ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Halil Ersin Söken, “Conquering the Moon with Intelligent Micro Rovers: METU's CHERI Project” başlıklı sunumundaki konuşmasına dinleyicileri Ay’ın güney kutbunda hayal kurmaya davet ederek başladı. Bu bölgenin sürekli gölgede kalan kraterlerinde donmuş su bulunma ihtimaline dikkat çeken Doç. Dr. Söken, Çin'in 2028’de gerçekleştireceği Chang’e 8 Ay görevi kapsamında, ODTÜ tarafından geliştirilen iki adet 5 kilogramlık mikro rover'ın bu bölgeye gönderileceğini açıkladı. 24 Nisan 2024’te açıklanan projede, Türkiye’nin yer almasının büyük bir bilimsel ve stratejik kazanım olduğu vurgulandı.
Doç. Dr. Söken konuşmasında, “CHERI” adı verilen bu rover projesinin teknik detaylarına ve karşılaşılabilecek zorluklara değindi. Buna göre projede kullanılacak rover’lar yapay zekâ destekli sistemlerle donatılacak, Ay’ın zorlu yüzeyinde iş birliği içinde çalışacak ve üç boyutlu haritalama gerçekleştirecek. Diğer taraftan roverların düşük yerçekimi, aşırı sıcaklık farkları ve keskin yüzey yapıları gibi fiziksel koşullara dayanıklı olmaları gerekecek. Ay’ın gelecekte derin uzay görevleri için bir geçiş noktası olarak kullanılabileceği fikrine dayanan proje ile, Türkiye’de ilk defa Rex tipi ayak yapıları uzayda test edilecek.
Doç. Dr. Söken, bu projeye ulaşmanın uzun ve zahmetli bir süreç olduğuna değindiği konuşmasında; ilk e-postalardan bugünkü uluslararası iş birliklerine kadar olan gelişim sürecini anlattı. Projenin, yalnızca teknik bir başarı değil, aynı zamanda üniversitelerin bilimsel ve toplumsal kapasitesini gösteren simgesel bir girişim olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Söken, gençlerin ve öğrencilerin bu sürecin bir parçası olmaları için de çağrı yaptı.
Pasifik Okyanusu’nda araştırmalarını sürdüren ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden bilim insanları, 2 bin 500 metre derinlikte meydana gelen nadir bir volkanik patlamaya saatler içinde tanıklık ederek önemli verilere ulaştı.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yücel’in liderliğinde çalışan araştırma ekibi, Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) tarafından desteklenen ve TÜBİTAK Ufuk Avrupa programı aracılığıyla yürütülen “DeepTrace” projesi kapsamında, uzaydaki yaşamın ipuçlarını araştırmak amacıyla derin denizlerde ışığın hiç ulaşmadığı yaşam alanlarını inceliyor. ODTÜ ekibi, 2,4 milyon avro bütçeli proje kapsamında 36 gün süren ve R/V Atlantis gemisi ile Alvin denizaltı dalışlarının ABD Ulusal Bilim Vakfı (NSF) tarafından fonlandığı araştırma seferinde, ABD’deki Delaware Üniversitesi ve Rensselaer Politeknik Enstitüsü’nden bilim insanlarıyla birlikte görev aldı.
Pasifik’teki Tica hidrotermal bacasına 28 Nisan’da yapılan, işletimi ve operasyonu ABD Woods Hole Oşinografi Enstitüsü tarafından yürütülen dalışta deniz tabanındaki hidrotermal bacaların çevresindeki canlı yaşamı gözlemlendi. Ancak bir gün sonra aynı noktada gerçekleştirilen dalışta, bölgenin taze lav tabakasıyla kaplandığı ve ekosistemin büyük ölçüde yok olduğu tespit edildi. Volkanik patlama sonrasında sıcaklığı 400 dereceyi aşan aşırı ısınmış su çıkışları gözlemlenirken Alvin denizaltısıyla yapılan dalış, güvenlik sınırlarının aşılması üzerine kontrollü bir şekilde sonlandırıldı. Tica hidrotermal bacasının 1991’den bu yana düzenli olarak izlendiği ve yaklaşık her 15-20 yılda bir patlama yaşandığı bilinirken patlama ilk kez bu denli yakından ve doğrudan izlenmiş oldu. Yücel ve ekibi, deniz altındaki volkanik patlamadan saatler sonra yaşananlara anbean tanıklık eden az sayıdaki bilim insanı arasında yer aldı.
Detaylar için: Anadolu Ajansı
Topluluklar arası paylaşımı arttırarak kampüs ruhu ile bir araya getiren ODTÜ Gençlik Oyunları, 16 Mayıs Cuma günü Devrim Stadyumu’nda gerçekleşen açılış etkinliğiyle başladı. Müzik, dans, capoeira ve jonglörlük gösterileriyle ilk gün renkli anlara sahne oldu. Sporun bir araya getirici gücü, sanatın ifadesiyle buluştu; stadyumun çimleri müzik, dans ve ritimle doldu.
Açılış konserinde sahneye çıkan MANSAP & Son Kalanlar grubu, öğrencilerin hazırladığı parçalarla izleyicilere enerjik bir başlangıç sundu. Konserin ardından sahne dans gruplarına bırakıldı.
İlk kez geçtiğimiz yıl düzenlenen ve bu yıl itibarıyla gelenekselleşme yolunda ilerleyen ODTÜ Gençlik Oyunları, bu yıl dört gün sürdü. ODTÜ’nün 20’den fazla spor takımı ve öğrenci topluluğunun katılımıyla hazırlanan kapsamlı organizasyonda; atletizm, oryantiring, karate, eskrim ve jonglörlük gibi branşlarda etkinlikler yer aldı. Küçük bir Olimpiyat ruhuyla tasarlanan oyunlar, öğrencileri spora ve takım ruhuna teşvik etmeyi amaçladı.
Detaylar için: ODTÜ Haber
ODTÜ Mühendislik Günü yarışmaları 22 Mayıs Perşembe günü, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. ODTÜ Mühendislik Fakültesi Dekanlığı ve Avrupa Teknoloji Öğrencileri Kurulu (Board of European Students of Technology-BEST) Ankara’nın beraber hazırladığı yarışma, iki kısımdan oluşacak.
Mühendislik yarışmasında lisans öğrencileri takım halinde yarışacak. Bütün takımlara Mühendislik Günü’nün sabahında bir görev verilecek. Takımların bu görevi kısıtlı bir zaman içerisinde, yaratıcılıklarını ve kendilerine verilen malzemeleri kullanarak tamamlamaları beklenecek.
Üç Dakikada Mühendislik Sunumu Yarışması’nda ise mühendislik lisans öğrencileri araştırma ve tasarım ile ilgili araştırma bulgularını veya yaptıkları tasarımları üç dakikada en verimli ve anlaşılır şekilde sunmaya çalışacaklar. Yarışma kapsamında dereceye giren ekip ya da katılımcılar ödül kazanacak.
ODTÜ Mühendislik Günü 2025 ile ilgili detaylı bilgiye Mühendislik Fakültesi web sitesinden ulaşılabilir.
ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından yürütülen Gıda Ürün ve Fabrika Tasarımı dersi kapsamında, öğrencilerin bir dönem boyunca geliştirdikleri projeleri paylaşacakları bir etkinlik düzenlendi. ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü ve Gıda, İçecek ve Tarım Politikaları Araştırmaları Merkezi (GIFT) iş birliğinde düzenlenen etkinlikteki projelerin geliştirilmesinde, GIFT Gıda Plus Ödülleri başvuru sahipleri, öğrencilere mentör oldular ve birbirinden yenilikçi ve özgün çalışmalara katkı verdiler. 12 Mayıs 2025 Pazartesi günü 10.00-17.00 saatleri arasında, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi Fuaye Alanı’nda düzenlenen etkinlikte, öğrencilerin konuştuğu paneller ve yenilikçi markaların ürünleri yer aldı, FDE426 Gıda Ürünü ve Fabrika Tasarımı dersi kapsamında hazırlanan ürünler, katılımcılarla birlikte değerlendirildi ve denendi. Üniversite - endüstri işbirliği kapsamında 12 farklı firmanın mentörlüğünde hazırlanan 12 farklı proje tüm üniversite ile buluştu.
Bu sene GIFT tarafından düzenlenen Gıda Plus Ödülleri’nde ilk kez öğrenciler için bir kategori açıldı ve öğrencilerin girişimcilik projeleri desteklendi. Öğrencilerin geliştirdikleri ürünlere yönelik açıklamaları da dikkate alınarak, Gıda Plus Ödülleri jürisi tarafından değerlendirildikten sonra kazanan grup, 14 Ekim 2025 akşamında düzenlenecek törende açıklanacak.
ODTÜ Eğitim Fakültesi, 12 Mayıs 2025 Pazartesi günü düzenlenen Kariyer Bilgi Günü ve Geleneksel Makarna Günü etkinliğiyle öğrenci ve mezunlarını sektör temsilcileriyle buluşturdu. Eğitim Fakültesi D Blok’ta 10.00–15.00 saatleri arasında gerçekleşen etkinlik, yoğun katılımla tamamlandı.
Etkinliğin açılış konuşmaları ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Levent İnce tarafından Eğitim Fakültesi Yeni Bina Konferans Salonu’nda yapıldı. Açılışın ardından katılımcılar, fakülte içindeki fuaye alanı, sınıflar ve konferans salonunda kurulan stantları gezerek sektörün önde gelen kurum ve kuruluşlarıyla birebir temas kurma fırsatı buldu. Kariyer Bilgi Günü’ne Oxford University Press, British Council, TÜBİTAK, Darüşşafaka Eğitim Kurumları, Pearson, MBA Okulları, Macmillan, Otizm Vakfı, UDO Games gibi eğitim sektörünün farklı alanlarında faaliyet gösteren pek çok saygın kurum katıldı.
Etkinlik sırasında saat 12.00–13.00 arasında geleneksel makarna servisi de gerçekleştirildi. Fakülte otoparkında kurulan alanda sunulan makarna ikramı, sürpriz hediyeler ve samimi atmosferle birleşerek etkinliğe renk kattı.
Detaylar için: ODTÜ Haber
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), mühendisliğe ilgi duyan lise öğrencilerini bu yaz benzersiz bir deneyime davet ediyor. “ODTÜ’de Geleceğini Yaz” sloganıyla hayata geçirilen ODTÜ Mühendislik Yaz Okulu, katılımcılara hem bilimsel bir keşif imkânı sunacak hem de üniversite yaşamını yakından tanıma fırsatı verecek.
10., 11. ve 12. sınıf öğrencilerine açık olan yaz okulu, ODTÜ Ankara Kampüsü’nde iki ayrı dönemde gerçekleştirilecek: İlk dönem 30 Haziran–11 Temmuz 2025, ikinci dönem ise 25 Ağustos–5 Eylül 2025 tarihleri arasında düzenlenecek. İki hafta sürecek bu yoğun programda öğrenciler; uzay teknolojileri, robotik, yapay zekâ, nanoteknoloji ve deprem mühendisliği gibi çağın önde gelen mühendislik alanlarında temel bilgiler edinecek, ODTÜ’nün ileri araştırma merkezleri ve laboratuvarlarında uygulamalı deneylere katılacak. Akademik eğitimin yanı sıra, ODTÜ öğrenci kulüpleri iş birliğiyle düzenlenecek takım projeleri, kampüs etkinlikleri ve eğitici oyunlar sayesinde öğrenciler mühendisliği “yaşayarak” öğrenecek, sosyal çevrelerini genişletecekler. Program sonunda tüm katılımcılara ODTÜ onaylı katılım sertifikası verilecek.
Koordinatörlüğünü Prof. Dr. Y. Eren Kalay, organizatörlüğünü ise Dr. Esat Arber’in üstlendiği yaz okulunun, mühendislik alanında fark yaratmak isteyen gençler için ilham verici bir başlangıç noktası olması hedefleniyor.
ODTÜ mensupları ile mezunları ve ODTÜ Koleji öğrencilerine çeşitli oranlarda indirim uygulanacak yaz okulu ile ilgili detaylı bilgilere metusummerschool.org web sitesinden ulaşabilir.

ODTÜ Mezunlar Ofisi tarafından mezunlarımıza yönelik
olarak İngilizce içerikle yayımlanan
“METU Alumni Newsletter”a
buradan üye olabilirsiniz.

BİDB tarafından merkezi olarak kullanıma sunulan lisanslı yazılımlarla ilgili olarak, bu yazılımların temin edildiği firmaların düzenlediği çeşitli teknik eğitim ve seminerlere ODTÜ Lisanslı Yazılımlar Servisi sayfasının “Seminer Duyuruları” başlıklı bölümünden ulaşılabilir. Düzenlenen eğitim ve seminerlerin konusu, tarih/saati, konuşmacıları ve katılım koşulları ile ilgili bilgilerin yer aldığı bu sayfa, firmaların duyurduğu yeni bilgiler ışığında düzenli olarak güncellenmektedir.
YENİ GELENLER/NEW ARRIVALS
ODTÜ Kütüphanesine yeni gelen kitapların listesi aylık olarak web sayfamızda New Arrivals başlığı altında yayınlanmaktadır.
ÇEVRİM İÇİ EĞİTİMLER
Kütüphane tarafından düzenlenen çevrim içi eğitimler bu sayfada yer almaktadır.
Birim Başkanı: Doç. Dr. Pervin Oya Taneri
Adres: ODTÜ Kütüphanesi - Solmaz İzdemir Salonu
Tel.: 210 7196-7071-7073 - Fax: 210 7935
engelsiz@metu.edu.tr - http://engelsiz.metu.edu.tr/
KİRALIK DAİRE
- İşçi Blokları Mahallesi 1525. Sokak’ta PTT karşısı 4+1 kiralık daire. Güney, doğu, batı 3 cepheli, 2 geniş balkon var bir tanesi kapalı. Ebeveyn banyosu ve kileri mevcut. İçinde Haziran ayında çıkacak kiracı var, yarı eşyalı olarak da verilebilir. Kirası 37.500 TL. Tel: 0532 599 2633.
Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Özlem İlk Dağ'ın annesi Dudu Hatice İlk, 19 Mayıs 2025 tarihinde vefat etmiştir. Merhumeye Allah'tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı ve sabır dileriz.
Üniversitemiz İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde 1973-1993 yılları arasında görev yapmış olan Prof. Dr. Mustafa Yılmaz Kılınç, 19 Mayıs 2025 tarihinde vefat etmiştir. Merhum hocamıza Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve tüm ODTÜ camiasına başsağlığı ve sabır dileriz.
VEFAT HABERİ BİLDİRMEK İÇİN: Halkla İlişkiler Müdürlüğü |
DOĞUM HABERİ BİLDİRMEK İÇİN: 2102139-2138 |