Altas, E., & Tekin, B. (2025). Consistency problems of conformal Killing gravity. Physical Review D, 111(6), 064083. (doi: 10.1103/PhysRevD.111.064083)


2024 Yılı ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N. PARLAR Eğitim ve Araştırma Vakfı’nın Ödül Töreni 14 Nisan 2025 Pazartesi günü aşağıda belirtilen programa göre, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi Kemal Kurdaş Salonu’nda yapılacak.
PROGRAM
- Saat 16.40-18.30: Ödül Töreni
- Açılış konuşmaları
- Ödül takdimleri
- Onur Ödülü Dersi: Bir Tümlevsel-Türevsel Denklemin İzinde: Işık, Isı ve Toplum Metaforu (Prof. Dr. M. Pınar Mengüç)
- Saat 18.30-19.30: Kokteyl
Törende ödül almaya hak kazananların isimleri şöyle:
ONUR ÖDÜLÜ
Prof. Dr. Mustafa Pınar Mengüç - Özyeğin Üniversitesi, Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi
Dr. Muazzez İlmiye Çığ - İstanbul Arkeoloji Müzesi
BİLİM ÖDÜLÜ
Prof. Dr. Ekmel Özbay - Bilkent Üniversitesi, Aselsan Bilkent Mikro Nano Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş.
TEKNOLOJİ TEŞVİK ÖDÜLÜ
Dr. Öğr. Üyesi Levent Beker - Koç Üniversitesi, Makine Mühendisliği Bölümü
ARAŞTIRMA TEŞVİK ÖDÜLÜ
Doç. Dr. Simge Çınar Aygün - Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
Doç. Dr. Çağatay Dengiz - Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Kimya Bölümü
Doç. Dr. Ümit Işlak - Boğaziçi Üniversitesi, Matematik Bölümü
Doç. Dr. Seymur Jahangirov - Bilkent Üniversitesi UNAM, Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji
Doç. Dr. Safacan Kölemen - Koç Üniversitesi, Kimya Bölümü
Doç. Dr. İlkay Öksüz - İstanbul Teknik Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Dr. Öğr. Üyesi Çağın Ararat - Bilkent Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü
Dr. Öğr. Üyesi Nur Mustafaoğlu - Sabancı Üniversitesi, Nano Bilim Araştırma ve Uygulama Merkezi
Dr. Öğr. Üyesi Emre Ozan Polat - Bilkent Üniversitesi, Fizik Bölümü
Dr. Öğr. Üyesi Naci Saldı - Bilkent Üniversitesi, Matematik Bölümü
ODTÜ YILIN EĞİTİMCİSİ ÖDÜLLERİ
Prof. Dr. Ayşe Elif Erson Bensan - Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Biyolojik Bilimler Bölümü
Prof. Dr. Martine Gracanin Yüksek - Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü
Doç. Dr. Ali Karakuş - Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Makina Mühendisliği Bölümü
Doç. Dr. Pınar Aykaç Leidholm - Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mimarlık Bölümü
Doç. Dr. Ebru Solak - Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Matematik Bölümü
Dr. Öğr. Üyesi Eren Gürer - Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İktisat Bölümü

Uzayda yaşamın ipuçlarının araştırılacağı Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün “DeepTrace” projesi kapsamında bilim insanları, Karadeniz ile Atlantik ve Pasifik okyanuslarında 2 bin 500 metre derinliklere dalacak.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yücel’in liderliğini yaptığı 3’ü kadın 5 kişilik ekip, TÜBİTAK’ın yürüttüğü Ufuk Avrupa Programı kapsamında desteklenen, Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Konsolidatör Hibesi’nin (Consolidator Grant) 2,4 milyon avro bütçe sağladığı “DeepTrace” projesi kapsamında Karadeniz ile Atlantik ve Pasifik okyanuslarında 2 bin 500 metre derinliklerde, ışığın olmadığı alanlarda deniz yaşamını inceleyecek. 2028’de tamamlanması hedeflenen projede ilk olarak Pasifik Okyanusu’nda 36 gün sürecek derin deniz dalışları gerçekleştirilecek. Pasifik Okyanusu’ndaki araştırma seferinde ABD’deki Delaware Üniversitesi ile Rensselaer Politeknik Enstitüsü’nden araştırmacılar da yer alacak.
Proje kapsamında ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde okyanus tabanından elde edilecek örneklerin incelenmesi için alanında ilk olma özelliği taşıyan laboratuvar kuruldu ve burada bilim insanları tarafından deneylerde kullanılmak üzere yerli sensörler geliştirildi. Yücel, 5’i ODTÜ’den olmak üzere 20 kişilik ekiple Pasifik Okyanusu’nun doğusunda 2 bin 400 ila 2 bin 600 metre derinliği olan, hidrotermal bacaların bulunduğu ve okyanusta yeni tabanın oluştuğu bir alanda çalışacaklarını aktardı.
“Atlantis” adlı araştırma gemisiyle gerçekleştirilecek seferde derin deniz çalışmalarının, Titanik’in enkazını bulan Alvin araştırma denizaltısıyla yapılacağını belirten Yücel, “Derin uzayda yaşanabilir ortamların izlerini aramaya dair bir çalışma yürüteceğiz. Uzayda şu an en olası, yaşamın izlerini bulabileceğimiz habitatlara en yakın yer olarak karşımıza okyanuslardaki derin deniz hidrotermal bacaları çıkıyor” dedi.
Detaylar için: Anadolu Ajansı
ODTÜ Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Fatoş Tunay Yarman Vural ve Doç. Dr. Emre Akbaş, uzun yıllardır verdikleri Sinyaller ve Sistemler dersine yönelik olarak “Signals and Systems: Theory and Practical Explorations with Python” isimli İngilizce ders kitabını hazırlayarak uluslararası saygın Wiley Yayınevi’nden yayınladılar.
Temelleri, Prof. Dr. Fatoş Tunay Yarman Vural’ın el yazısıyla hazırladığı ders notlarına dayanan ve yıllar içinde bu notların zenginleştirilmesiyle hazırlanan “Signals and Systems: Theory and Practical Explorations with Python” başlıklı kitap ayrıca Çince’ye de çevrilecek.
Kod örnekleriyle desteklenen kitap, Python programlarını çalıştırmayı sağlayan sistemler ve sinyaller konusunda bütüncül bir ders kitabı olarak öne çıkıyor. Kitapta, alıştırmaların tam olarak anlaşılmasını sağlamak için okuyucular adım adım yönlendiriliyor.
Kitap, fonksiyonlar ve Python’da programları çalıştırmak için etkileşimli materyal barındıran bir yardımcı web sitesi tarafından destekleniyor. Bu sitede, ilgili videolara bağlantılar aracılığıyla zengin görsel-işitsel içerikler de yer alıyor. Kitap, bilgisayar bilimi, elektrik mühendisliği ve veri bilimi alanlarında lisans ve lisansüstü öğrencileri için sinyaller ve sistemler üzerine bir dönemlik giriş dersi için ideal bir ders kitabı olmanın yanında biyoenformatik, robotik, uzaktan algılama ve ilgili alanlarda çalışan profesyoneller için de yararlı bir başvuru kaynağı olma niteliği taşıyor.
Yazarlar, kitabın ortaya çıkış sürecini “Uzun ve zorlu ama bir o kadar da eğlenceli bir projeydi” sözleriyle tanımlıyor ve aynı alanda ders veren akademisyenleri kitaplarından yararlanmaya davet ediyorlar.
Kitap için: wiley.com
E-Kitap için: vitalsource.com
Yardımcı Web Sitesi için: 384book.net

ODTÜ Mezunlar Ofisi tarafından
mezunlarımıza yönelik
olarak İngilizce içerikle yayımlanan
“METU Alumni Newsletter”a
buradan üye olabilirsiniz.

2023-2024 Ders Yılı 2. Dönemi ve 2024-2025 Ders Yılı 1. Dönemi’nde göstermiş oldukları üstün başarılar nedeniyle “Doç. Dr. Bülent Kerim Altay” ödülünü almaya hak kazanan Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerimizin ödül Töreni 18 Nisan 2025 Cuma günü saat 14.00’te D-231 No’lu Prof. Sevim Tan Amfisi’nde yapılacaktır. Tüm öğrencilerimiz ve personelimiz davetlidir.
EEMB
BİDB tarafından merkezi olarak kullanıma sunulan lisanslı yazılımlarla ilgili olarak, bu yazılımların temin edildiği firmaların düzenlediği çeşitli teknik eğitim ve seminerlere ODTÜ Lisanslı Yazılımlar Servisi sayfasının “Seminer Duyuruları” başlıklı bölümünden ulaşılabilir. Düzenlenen eğitim ve seminerlerin konusu, tarih/saati, konuşmacıları ve katılım koşulları ile ilgili bilgilerin yer aldığı bu sayfa, firmaların duyurduğu yeni bilgiler ışığında düzenli olarak güncellenmektedir.
YENİ GELENLER/NEW ARRIVALS
ODTÜ Kütüphanesine yeni gelen kitapların listesi aylık olarak web sayfamızda New Arrivals başlığı altında yayınlanmaktadır.
ÇEVRİM İÇİ EĞİTİMLER
Kütüphane tarafından düzenlenen çevrim içi eğitimler bu sayfada yer almaktadır.
Birim Başkanı: Doç. Dr. Pervin Oya Taneri
Adres: ODTÜ Kütüphanesi - Solmaz İzdemir Salonu
Tel.: 210 7196-7071-7073 - Fax: 210 7935
engelsiz@metu.edu.tr - http://engelsiz.metu.edu.tr/
Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğr. Gör. Dr. Ayşe Nur Birtürk’ün eşi Aydın Birtürk vefat etmiştir. Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı ve sabır dileriz.
Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Yurtlar Müdürlüğü’nde görevli Esra Kalkan’ın annesi Safiye Bakır 26 Mart 2025 tarihinde vefat etmiştir. Merhumeye Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı ve sabır dileriz.
Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Şimşek Demir’in annesi Şadiye Demir 26 Mart 2025 tarihinde vefat etmiştir. Merhumeye Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı ve sabır dileriz.
VEFAT HABERİ BİLDİRMEK İÇİN: Halkla İlişkiler Müdürlüğü |
DOĞUM HABERİ BİLDİRMEK İÇİN: 2102139-2138 |