10 - 30 Haziran 2024 Sayı: 1487
Haberler HABERLER
BAŞARILARIMIZ
ODTÜ, DÜNYA ÜNİVERSİTELERİ SIRALAMASINDA 285’İNCİ SIRADA YER ALDI

Yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds’ın (QS) 2025 Dünya Üniversite Sıralaması sonuçlarına göre ODTÜ, 285’inci sıraya yükseldi. ODTÜ, aldığı bu derece ile Türkiye’deki tüm üniversiteler arasında birinci olma başarısını gösterdi.

Sıralamalarda 2021’de 601-650 aralığında, 2022’de 551-560 aralığında, 2023’te 501-510 aralığında ve geçen yıl 336’ıncı sırada yer alan ODTÜ, 2025 dünya üniversiteleri sıralamasında ise 285’inci sıraya yükselerek bugüne kadarki en iyi dereceyi elde etti.

Geçen yıl 2 bin 963 üniversitenin değerlendirildiği sıralamada bu sene dünya genelinde önde gelen 5 bin 663 üniversite değerlendirildi ve 1503 üniversite listelendi. 2025 sonuçlarına göre ODTÜ, QS Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nda listelenen üniversiteler arasında üst yüzde 18,96’lık başarı dilimde yer alarak tüm yılların en yüksek başarı seviyesine ulaştı.

Bunun yanında ODTÜ’nün “işveren tanınırlığı” boyutundaki sıralaması son 3 yılda 153 sıra yükselerek dünya genelinde 101’inci sıraya, “akademik tanınırlık” boyutundaki sıralaması ise 47 sıra yükselerek 286’ıncı sıraya yerleşti. ODTÜ bu yönüyle Türkiye’deki üniversiteler arasında ilk sırada yer aldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, QS 2025 Dünya Üniversite Sıralaması sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, üniversitenin 285’inci sıraya yerleşerek yıllar boyunca devam eden yükselişini sürdürüp bugüne kadarki en üst seviyeye taşıma başarısından dolayı gurur duyduklarını belirtti.

Detaylar için: Anadolu Ajansı

ODTÜ, TÜRK DENİZLERİNİN RÖNTGENİNİ ÇEKEN DENEYİN İLK SONUÇLARINI AÇIKLADI

Türkiye’de yürütülen en kapsamlı “vatandaş bilimi” projesi niteliğindeki “Denizlerimizin Genç Kaşifleri” ile 7’den 77’ye katılımcılar, Ramazan Bayramı tatilinde bulundukları kıyı illerinde özel üretilmiş cihazlarla denizlerden örnekler topladı. Türkiye’deki üniversiteler içinde bir ilk olarak kurulan ODTÜ Bilim İletişim Ofisi araştırmacıları Prof. Dr. Y. Eren Kalay ve Dr. İlhami Buğdaycı’nın koordinasyonunda gönüllülerle yürütülen deney sayesinde, gemiyle aylar sürecek seyrüsefere gerek kalmadan, 250 bin litre yakıt tasarrufu sağlandı, 650 ton karbondioksite karşılık gelen karbon ayak izinin de önüne geçildi.

Rektörümüz Prof. Dr. M. Verşan Kök, projede toplanan verilerin ilk analizlerine yönelik olarak ODTÜ’nün bilimi toplumla buluşturan projelerle öncü rol oynadığını belirtti. Gönüllü araştırmacıların ölçümlerinden toplanan verilerin ilk analizleri, Prof. Dr. Barış Salihoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Devrim Tezcan tarafından yapıldı.

Detaylar için: Anadolu Ajansı

YÖNETİM KURULU KARARLARI

Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Olgu Çalışkan Profesörlüğe yükseltildi ve Profesör kadrosuna atandı.

Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Hüsnü Dal Profesörlüğe yükseltildi ve Profesör kadrosuna atandı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Eminegül Karababa Profesörlüğe yükseltildi ve Profesör kadrosuna atandı.

Fen Edebiyat Fakültesi Biyolojik Bilimler Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Çağdaş Devrim Son Profesörlüğe yükseltildi ve Profesör kadrosuna atandı.

Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Emre Akbaş Doçent kadrosuna atandı.

Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ahmet Burak Büyükcivelek Doçent kadrosuna atandı.

Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimler Bölümü Eğitim Yönetimi Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Serap Emil Doçent kadrosuna atandı.

Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimler Bölümü Eğitim Yönetimi Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Merve Zayim Kurtay Doçent kadrosuna atandı.

YAYINLAR
MAKALELER

Gulmez, S., & Kahveci, H. S. (2024). Experimental investigation of momentum ratio and impingement angle effects on spray characteristics of triplet and pentad injectors. International Journal of Multiphase Flow, 104874. (doi: 10.1016/j.ijmultiphaseflow.2024.104874)

Etkinlikler ETKİNLİKLER
24-26 HAZİRAN: “RE-SHAPING CAREER PLANNING: BRIDGING GAPS” KONFERANSI

ODTÜ Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi, 24-26 Haziran 2024 tarihlerinde ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde “Re-shaping Career Planning: Bridging Gaps” adlı uluslararası bir konferans düzenleyecek. Geçtiğimiz sene TÜBİTAK 4005 Yenilikçi Eğitim Uygulamaları Destekleme Programı çerçevesinde desteklenerek başarıyla tamamlanan “Üniversite Kariyer Merkezi Çalışanları İçin Yenilikçi Kariyer Danışmanlığı Eğitimi” adlı projenin uluslararası boyutta devamı niteliğindeki etkinlikte, dünyanın saygın üniversitelerinden katılımcılar yer alacak. Türkiye’den ve dünyadan önemli akademik kurumların ve firma temsilcilerinin yer alacağı konferans, kariyer planlama konularına ilgisi olan ODTÜ öğretim üyeleri, öğrencileri, İK yetkilileri ve kariyer merkezlerinde görev alan öğretim elemanlarının profesyonel ağlarını geliştirmelerine de olanak tanıyacak.

Konferansın açılış konuşmasını, LinkedIn tarafından eğitim alanında dünyanın en önemli 10 konuşmacısı arasında gösterilen, Stanford Üniversitesi’nde Kariyer ve Deneysel Eğitim Dekanı ve Rektör Yardımcısı, Carnegie Mellon Üniversitesi’nde Kariyer ve Profesyonel Gelişim Direktörü olarak görev almış ve halen John Hopkins Üniversitesinde Bütünleşik Öğrenme ve Yaşam Tasarımdan sorumlu Rektör Yardımcısı olarak görev yapan Dr. Farouk Dey yüz yüze yapacak. Konferans kapsamında akademik sunumların yanı sıra en iyi kariyer merkezi uygulamalarına, Avrupa Birliği destekli projelere ve poster yarışmasına yer verilecek.

Konferansla ilgili detaylı bilgiye https://career-bridges.org/web sitesinden ulaşılabilir.

Duyurular DUYURULAR
AX-3 EKİBİ ODTÜ’DEYDİ

Türkiye’nin insanlı ilk uzay bilim misyonunu tamamlayan Alper Gezeravcı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibinin mürettebatları Michael Lopez-Alegria, Walter Villadei ve Marcus Wandt 4 Haziran Salı günü, Kültür ve Kongre Merkezi’nde ODTÜ öğrencileriyle bir araya geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Rektörümüz Prof. Dr. M. Verşan Kök’ün açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği etkinlikte düzenlenen panelde öğrenciler, uzayla ilgili sorularını astronotlara yönelttiler.

Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen sergide Türk Astronot Bilim Misyonu (TABM) projesi kapsamında gerçekleştirilen deneyler ve ODTÜ’nün uzayla ilgili gerçekleştirdiği çalışmalardan örneklerin yer aldığı sergi düzenlendi. Etkinliğin öğleden sonra düzenlenen kısmında ise TÜBİTAK ve Türkiye Uzay Ajansı koordinasyonu ile Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştirilen deneylerin proje yürütücülerinin konuştuğu bilimsel oturumlar düzenlendi.

ADIMODTÜ’DEN GELENEKSEL SANDVİÇ İKRAMI

AdımODTÜ’nün gelenekselleşen organizasyonuyla, bu dönem de final haftasında geç saatlere kadar çalışan öğrencilere ikram paketleri ulaştırıldı. ODTÜ mezunları ve dostlarının katkılarıyla oluşturulan ikram paketlerinde sandviç, muffin, meyve, taze sıkılmış meyve suyu, su ve filtre kahvenin yanı sıra her bir öğrenci için destek verenler tarafından yazılmış iyi dilek notu yer aldı. Hazırlanan paketlerin binlerce öğrenciye ikramı her dönem farklı öğrenci topluluklarının desteği ile gerçekleştiriliyor. Bu dönem ikramların dağıtımını Güzel Sanatlar Topluluğu, Eflatun İHA Takımı, Havacılık ve Uzay Topluluğu, Kitap Topluluğu ile Bisiklet Takımı üstlendi.

Ocak 2018’den beri her final döneminde yapılan “Final Döneminde ODTÜ’lünün Sandiviçi ve Kahvesi Benden” organizasyonuyla şimdiye kadar 28 binden fazla öğrenciye ikram paketi ulaştırıldı. Organizasyon detaylarına ulaşmak ve destek olmak için AdımODTÜ web sayfası ziyaret edilebilir.

HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ BÖLÜMÜ’NDE TASARIM VE ANALİZ LABORATUVARI AÇILDI

Türk Havacılık ve Uzay San. A.Ş.’nin (TUSAŞ) ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nde kurduğu Havacılık ve Uzay Bilimleri Tasarım ve Analiz Laboratuvarı, 31 Mayıs Cuma günü düzenlenen törenle açıldı.

Tören, ODTÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Oğuzhan Hasançebi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkan Özgen ve TUSAŞ Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özkan Altay’ın katılımıyla yapıldı.

Tasarım ve Analiz Laboratuvarı, TUSAŞ ile işbirliği içerisinde yürütülecek lisansüstü ve doktora tezleri için kullanılacak. Böylelikle laboratuvarın, ileri düzeyde yapılacak araştırmalar sayesinde, ODTÜ Havacılık ve Uzay Bölümü ile TUSAŞ arasındaki ilişkilere katkı sağlaması bekleniyor. Laboratuvardaki hesaplama altyapısı, ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nde yoğun olarak çalışılan araştırma alanlarına katkı sağlayacak. Açılan laboratuvarda ayrıca, AR-GE faaliyetleri yürütülecek.

Detaylar için: ODTÜ Haber

BEYİN VE BİLİŞSEL BİLİMLER SEMPOZYUMU’NUN 10’UNCUSU ODTÜ’DE YAPILDI

Beyin ve Bilişsel Bilimler Sempozyumu’nun (International Symposium on Brain and Cognitive Science-ISBCS) 10’uncusu 1 Haziran Cumartesi günü ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi.

Bilişsel bilimin; insan zihni ve yapay zekâ gibi diğer zihin biçimlerinin tüm yönleriyle anlaşılmasını sağlayacak, yapay zekâ, dilbilim, bilgisayar bilimi, antropoloji, psikoloji, nörobilim, felsefe ve eğitim gibi farklı alanları kapsayan bir disiplin olmasından yola çıkan ISBCS’de bu alanlardaki farklı araştırmacıların sunumları yer aldı. Sempozyumda, bilişsel biliminin çok katmanlı yapısına uygun olarak, konunun farklı boyutları ele alındı.

Açılış konuşmasını ODTÜ Enformatik Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Banu Günel Kılıç’ın yaptığı sempozyumda, panel ve poster sunumlarının yanı sıra Pittsburgh Üniversitesi’nden Prof. Jeff Cohn, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Metehan Çiçek ve Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tilbe Göksun da davetli konuşmacı olarak yer aldı.

Detaylar için: ODTÜ Haber

ODTÜ GÜNÜ 31 MAYIS’TA KUTLANDI

ODTÜ’nün Kuruluş Yıldönümü kapsamında, her yıl Mayıs ayının son Cuma günü kutlanan ODTÜ Günü, bu yıl 31 Mayıs’taydı. Bu yıl ODTÜ’nün 68. Kuruluş Yıldönümünün kutlandığı ODTÜ Günü töreni Kültür ve Kongre Merkezi Kemal Kurdaş Salonu’nda 14.00-16.00 saatleri arasında yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, Rektörlük Korosu’nun Şef Coşkun Açıkgöz yönetiminde verdiği konser ile devam etti. ODTÜ’nün başarılarını gösteren görsel sunumun ardından Rektörümüz Prof. Dr. M. Verşan Kök, ODTÜ’nün Türkiye ve dünya üniversiteleri arasında geldiği konumdan bahsederek, yapılan yeni çalışmaları anlattı. Daha sonra, Turan Baskan Hizmet ve Teşvik ödüllerini kazanan personele ödülleri, ODTÜ’ye 20 yıl hizmet vererek emekli olan akademik ve idari personele hizmet plaketleri, 20, 25, 30, 35, 40 ve 45 hizmet yılını dolduran mensuplara ise hizmet belgeleri sunuldu.

MEZUNLAR GÜNÜ ANI MADALYASI BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR

Bu yıl mezuniyetinin 10, 20, 30 ve 40’ıncı yılını kutlayacak mezunlarımız Anı Madalyaları için https://www.odtuden.com.tr/ani-madalyasi internet sayfasından 17 Haziran 2024 tarihine kadar siparişlerini oluşturabilirler.

Mezuniyetinin 50, 55 ve 60’ıncı yılını kutlayacak mezunlarımızın da 17 Haziran 2024 tarihine kadar aynı https://www.odtuden.com.tr/ani-madalyasi internet sayfasından isimlerini bulup onay verdikten sonra gelen ilgili formu doldurarak katılımlarını teyit etmelerini rica ederiz.

2024 ODTÜ Mezunlar Günü programı, konaklama ve cübbe ile ilgili detaylar önümüzdeki günlerde Mezunlar Günü için özel olarak hazırlanan https://mezunlargunu.metu.edu.tr/ internet sayfamızdan yayınlanacak.

Tüm sorularınız için mezun@metu.edu.tr adresinden ODTÜ Mezunlar Ofisi’ne ulaşabilirsiniz.

METU ALUMNI NEWSLETTER

ODTÜ Mezunlar Ofisi tarafından
mezunlarımıza yönelik
aylık olarak İngilizce içerikle yayımlanan
“METU Alumni Newsletter”a
buradan üye olabilirsiniz.
Diğer DİĞER
ÇEŞİTLİ
BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI

BİDB tarafından merkezi olarak kullanıma sunulan lisanslı yazılımlarla ilgili olarak, bu yazılımların temin edildiği firmaların düzenlediği çeşitli teknik eğitim ve seminerlere ODTÜ Lisanslı Yazılımlar Servisi sayfasının “Seminer Duyuruları” başlıklı bölümünden ulaşılabilir. Düzenlenen eğitim ve seminerlerin konusu, tarih/saati, konuşmacıları ve katılım koşulları ile ilgili bilgilerin yer aldığı bu sayfa, firmaların duyurduğu yeni bilgiler ışığında düzenli olarak güncellenmektedir.

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI

YENİ GELENLER/NEW ARRIVALS

ODTÜ Kütüphanesine yeni gelen kitapların listesi aylık olarak web sayfamızda New Arrivals başlığı altında yayınlanmaktadır.

ENGELSİZ ODTÜ BİRİMİ BAŞKANLIĞI

Birim Başkanı: Doç. Dr. Şerife Sevinç
Adres: ODTÜ Kütüphanesi - Solmaz İzdemir Salonu
Tel.: 210 7196-7071-7073 - Fax: 210 7935
engelsiz@metu.edu.tr - http://engelsiz.metu.edu.tr/

doğum ve vefat
acı kayıplarımız

Yabancı Diller Eğitimi Bölümü’nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Nail Bezel 1 Haziran 2024 tarihinde vefat etmiştir. Merhuma Tanrı’dan rahmet, kederli ailesine ve ODTÜ mensuplarına başsağlığı ve sabır dileriz.

İdari Mali İşler Daire Başkanlığı’ndan emekli, Maden Mühendisliği Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ali İhsan Arol’un eşi Selma Arol 1 Haziran 2024 tarihinde vefat etmiştir. Merhumeye Tanrı’dan rahmet, kederli ailesine ve ODTÜ mensuplarına başsağlığı ve sabır dileriz.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde görevli Mehtap Ölmez’in babası Necati Ölmez, 27 Mayıs 2024 tarihinde vefat etmiştir. Merhuma Tanrı’dan rahmet, kederli ailesine başsağlığı ve sabır dileriz.

Kafeterya Müdürlüğü’nde görevli Hasan Çiçek’in annesi Nebahtiyar Çiçek, 29 Mayıs 2024 tarihinde vefat etmiştir. Merhumeye Tanrı’dan rahmet, kederli ailesine başsağlığı ve sabır dileriz.

Maden Mühendisliği Bölümü’nde görevli İsmail Civan’ın eşi Melahat Civan, 30 Mayıs 2024 tarihinde vefat etmiştir. Merhumeye Tanrı’dan rahmet, kederli ailesine başsağlığı ve sabır dileriz.

Yabancı Diller Yüksekokulu Temel İngilizce Birimi’nde görevli Öğr. Gör. Özlem Yolcu Bilir’in babası Yılmaz Yolcu, 1 Haziran 2024 tarihinde vefat etmiştir. Merhuma Tanrı’dan rahmet, kederli ailesine başsağlığı ve sabır dileriz.

ODTÜ-BİLTİR Merkezi’nde görevli Mehmet Attila Tüz’ün annesi Semahat Tüz, 02 Haziran 2024 tarihinde vefat etmiştir. Merhumeye Tanrı’dan rahmet, kederli ailesine başsağlığı ve sabır dileriz.

 

VEFAT HABERİ BİLDİRMEK İÇİN:

Halkla İlişkiler Müdürlüğü

shoruz@metu.edu.tr - bekireke@metu.edu.tr

hoş geldİN bebek

DOĞUM HABERİ BİLDİRMEK İÇİN:

2102139-2138

halkilis@metu.edu.tr